De Harz (2012)

4-daagse trip naar de Harz met Rdam-Inc.

 

 

dag 1

 

Het is een traditie geworden om een tocht bij Linda te beginnen met koffie en croissantjes, en die smaken heerlijk. Iedereen is op tijd, en we vertrekken richting Cuijk, waar we met Jorg afgesproken hebben. Het is flink bewolkt, met af en toe een spat regen, en het waait stevig. Als we bij de Mac in Cuijk aankomen staat Jorg ons al op te wachten, het weer is wat beter geworden, en we nemen nog een bak koffie voordat we richting Duitsland rijden, wat al heel dichtbij is.

Gelukkig gaan we al vrij snel de snelweg af, en rijden we binnendoor, alhoewel we in het Ruhrgebied behoorlijk wat drukte tegenkomen in allerlei plaatjes.

We stoppen ergens voor de lunch, de zaak is vrijwel leeg, en de baas met aardbei-neus geeft ons een grote tafel achterin. De stoelen zijn groot met houtsnijwerk, wat een koninklijk ontvangst!

We krijgen nog een soepje van het huis (volgens mij moesten ze er vanaf…) en de asperge lunch smaakt prima.

‘s Middags hebben we nog een koffiestop ergens bij een benzinepomp, de vrouw van de bakkerij was erg aardig, en ze schoof zomaar een oud opaatje aan de kant om ons een zitplek te geven…

Ze had zelfgemaakte Kuche, en we eten haar hele voorraad zowat op!

Daarna verrast Jorg ons op een stukje militair terrein, waar we niet mogen stoppen. Het keienweggetje is flink hobbelig en het terrein doet vreemd aan- er staan verschillende oude en nieuwe gebouwen. Daarna steken we nog met een pontje een riviertje over, grappig!

Moe maar voldaan komen we bij het “hotel” aan. Ik weet niet wat ik er van moet denken, oude Oost Duitse gebouwen, een beetje barak achtig…

Maar van binnen ziet het er keurig en schoon uit, en het eten (buffet) is buitengewoon goed!

Gereden op dag 1: 552 km.

dag 2

Het wordt warmer, ergens rond de 30 graden, de wegen zijn mooi, en de bochten komen in een aardig tempo voorbij, totdat we ineens Linda en Gert kwijt zijn.  Even wachten… niks. Dan maar even terug rijden- er schieten wat beelden van voorgaande tochten voorbij, en ineens zie ik Linda huilend langs de kant staan… oh jee!  Vlakbij haar oog is ze gestoken door een wesp, is op zich natuurlijk heel erg, maar ik ben blij dat het alleen maar dit is.  We besluiten het dichtsbijzijnde restaurant op de zoeken om op verhaal te komen. Dat blijkt een hele leuke lokatie te zijn, een uitzichtpunt. Het is erg warm op het terras, en Linda krijgt wat ijs voor op haar oog, en het gaat snel  een stuk beter.

We laten de lunch goed smaken, Jorg heeft een Hefeklosse (een soort brood met goulash) en ik heb een forel.

Later in de middag komen we bij de Hexentanzplatz, een behoorlijk toeristisch plekje met uitzicht en wat heksenbeelden, dit ter ere van het Walpurgis feest op 30 april. Het is erg warm en we nemen een lekkere coup ijs.

Daarna besluiten we via een stukje snelweg weer terug te gaan naar het hotel in Goslar, het gaat tenslotten om de fun, niet om de kilometers!

Toch nog 193 km gereden vandaag!

 

dag 3

We beginnen de dag weer bij een stop bij een stuwmeer, daar komen we nog een groepje op een segway tegen. We blijven een beetje zuidelijk van Goslar, en Jorg vindt dat de route lijkt op een garnaal met een haaientand, dus vandaag is getiteld: operatie Garnaal!

 

We stoppen in het leuke plaatsje Stolberg, erg toeristisch vanwege de klassiek Duitse huizenbouw, en we vinden een plekje op een terras midden in het oude centrum. We hebben geen superhonger, dus we nemen allemaal een Flammkuche, een soort pizza- volgens Jorg een gerecht uit de Elsas afkomstig.

Ik neem er eén met zalm en spinazie, en het smaakt werkelijk geweldig.

 

Deze dag is het niet zo warm als gisteren, maar een lekkere temperatuur, geweldig om te rijden.

We stoppen bij Kyffhauser voor een coupe ijs.

Vandaag 294 km gereden.

dag 4

Deze dag krijgt de codenaam “krakeling” omdat de route daar op lijkt. Na het ontbijt nemen we afscheid van Gert, want die blijft maar 4 dagen, en gaat naar huis.

Jorg trakteert ons op een mooi stuk onverharde weg (overigens verboden in te rijden, boeien!)

later ging het over in een (behoorlijk) verlaten, goed berijdbare landweg door een bos heen, we hebben geen idee waar we uit komen …

Vandaag hebben we een reatief korte rit, dus we nemen rustig de tijd om overal te stoppen, zoals bv. Een stuwdam. Bij een imbiss nemen we een bak koffie met braatworst, hoe kan het ook anders hier in Duitsland…

Rond het lunchuur stoppen we in Altenau, en nemen naar koffie met gebak, en die is heerlijk. De wegen zijn prachtig en het weer is prima, niet te warm, niet te koud, en zonnig. We rijden door landschappen die geel zijn van de koolzaad (voor de bio bezine) en stoppen bij een soort museum, daar nemen we koffie met een… Krakeling!

Vrij vroeg komen we weer terug in Goslar, en daarom besluiten we het oude stadscentrum te bezoeken, vooral ook omdat het Walpurgisnacht is (een soort Halloween) en er zijn allerlei feestelijkheden, oprtedens, etc. het stadje is verrassend historisch en ziet er erg leuk uit… Daarna gaan we terug naar het hotel, waar speciaal walpurgis buffet op ons wacht…

Vandaag 239 km gereden.

 

dag 5

Vandaag gaan we weer terug naar huis. Deze dag zal ik voorrijden, en het begint al slecht met het inladen van de route, en wil niet vlotten. Na afgerekend te hebben in het hotel, gaan we op weg, maar door wat verkeer mist de rest aansluiting, en ik mis een afslag. De tomtom is geheel van slag, en wordt als een magneet richting de snelweg getrokken, waarbij we bij het omrijden nog (gelukkig van voren!) geflitst worden door een flitspaal. Een andere weggebruiker vondt dat wat minder amusant, maar dat boeit niet.

We stoppen om te overleggen, en Jorg neemt het over, en neemt totaan Paderborn een verrassingsroute. Hij maakt daarbij gebruik van de OnRoute kaart, die je automatisch over leuke wegen stuurt, en daarvan is geen woord gelogen! Onderweg stoppen we bij een imbiss voor een bak koffie.

Rond lunchtijd stoppen we bij een pizzarestaurant, en dat bleek een aardige te zijn. Weer was het vrij warm en genieten van de lunch buiten op het terras. De vriendelijke dame van de bediening schoot geheel uit eigen beweging een foto van ons allemaal.

Daarna was het een vrij saaie (snel)weg naar huis toe, waarbij we flink wat donkere wolken konden ontwijken, maar natuurlijk niet onze eigen, echte Nederlandse files… welkom thuis!!!

Gereden vandaag: 581 km.

Totaal gereden: 1861 km.

Download file: route-harz-apr2012.gpx
Scroll to Top