Risotto met champignons en selderij
Voorbereiding
Let op dat je de echte kaas>Parmezaanse kaas koopt, in sommige winkels wordt Parmezaanse kaas verkocht, wat er op lijkt, maar geen echte is, zoals bv. Grana Padano of Pecorino. Echte Parmezaanse kaas herken je aan de opdruk op de achterkant aan de tekst Parmigiano Reggiano of alleen Reggiano
zorg voor 1/2 liter rundvlees boullion.
Zorg voor een ruime pan.
Bereidingswijze
Snij de champignon en selderij.
Snipper een half chalotje en een teentje knoflook, en fruit die in een pan met olijfolie.
Voeg de champignons en selderij toe.
Voeg de rijst toe en laat de rijst de olie opnemen, en dan afblussen met de witte wijn, laat de alcohol verdampen.
Voeg ongeveer een soeplepel boullion toe, net zoveel dat de rijst net onder water staat, daarna het geheel aan de kook brengen.
rijst gaar koken in 15-17 min., voortdurend omscheppen en steeds een halve soeplepel boullion toevoegen. (gaat even van de kook af)
temper het vuur halverwege, kook de rijst zachtjes pruttelend.
haal de pan van het fornuis, en voeg een theelepel roomboter toe, en rasp wat parmezaanse kaas, en wat citroenrasp toe. Schep de rijst kortstondig door en laat het 5 minuten staan.
De rijst moet gaar zijn, maar nog wel een beet hebben. Laat het geen plakkerige pap worden!
vlak voor serveren op smaak brengen met peper/zout.
(pas op met zout, de kaas is al vrij zout)
tips/problemen:
je moet erbij blijven, elke paar minuten bouillon toevoegen.
troebel/plakkerig: het gaat te hard, vuur lager en voeg meer bouillon toe.
kaas draderig: rijst was te heet, laat het 5 min. afkoelen alvorens de Parmezaan erin toe doen.
Serveertips
Schep de risotto in een kopje, doe een bord ondersteboven op het kopje en draai het geheel om. haal nu het kopje er langzaam af, nu heb je een torentje risotto.
Dit is een basis risotto, je kan natuurlijk varieren met bv. courgettes of wat je maar lekker vind.
Wat ik zelf erg lekker vind is er een paar garnalen door te doen.
Het kost een tijdje voordat je echt handigheid krijgt in risotto maken, het beste is om het vaak te maken, zodat je het goed in de vingers krijgt.
Bron
Gezien bij Jamie Olivier
ingredienten:
half chalotje
teentje knoflook
half glas witte wijn
2 kopjes risottorijst
2-3 champignons
stengel selderij
half vlees bouillon blokje
citroen
parmezaanse kaas
roomboter
peper/zout