Zelfgemaakte tomatensaus

Dit is een eenvoudige tomatensaus, die gemakkelijk en snel zelf te maken is.
Het is gewoon ontstaan doordat ik geen blikje tomaten meer had, en toch een tomatensaus nodig had, en ik had nog een handjevol oude tomaten in de koelkast liggen.

Uiteindelijk blijkt dit zo lekker te zijn, dat ik dit veel vaker ben gaan doen. Vooral omdat dit zoveel beter smaakt!! Bovendien is dit supersnel gemaakt als je bv. ‘s avonds laat na je werk thuis komt.

Bereidingswijze
Snipper de ui en knoflook en fruit die in de pan met wat olijfolie of boter.

Vaak zie je dat de tomaten ontvelt moeten worden. Daar heb ik het geduld niet voor en ik vind dit een vervelend en langdurig klusje. Daar heb ik het volgende op gevonden:

snij de tomaten in 4-en en doe ze in een blender of Keukenmachine. In een paar seconden heb je een mooie tomatenbrei, voeg toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.

En die vellen dan? Hoor ik je denken…

Na 10 minuten koken haal je alles door een zeef, en vang alles op. Met een lepel even zoveel mogelijk erdoor duwen, en wat je opvangt, gaat weer in de pan en dit laat je nog even doorkoken.
Je hebt nu een mooie tomatensaus, perfect voor bv. een Bolognaise.

Je kan dit ook als basis voor een pizza gebruiken, in dat geval kan je wat basilicum aan de saus toevoegen.

Om er bv. een ketchup van te maken:
voeg toe:
1 el balsamico azijn
1 el bruine suiker
sap van een citroen
een beetje worcestershire saus

in dat geval wil je de saus wat aandikken met een roux van 30 gr. boter en een eetlepel bloem, even doorroeren in een apart klein pannetje.

Waarom zou je zelf een tomatensaus of ketchup maken, als de supermarkt afgeladen staat met kant-en-klare producten staat?
1. omdat dit 10x lekkerder is!!
2. je bepaalt zelf de smaak, niet meneer Unilever.
3. je bent zelf de baas over wat er allemaal wel of niet in de saus gaat.
Serveertips

Je kan deze saus overal voor gebruiken, voor bv. een spaghetti Bolognaise, pizza, maar ook als ketchup voor over een hamburger, of bij de BBQ.

Wat ik ook regelmatig doe is. bv. kipstukjes bakken met wat paprika, champignons, of andere zaken die ik in de koelkast vind, en met deze saus erover, en die in een tortillawrap doen, met wat ijsbergsla. De wrap doe je even een minuutje in een hete pan.

Of bak in 3 minuten wat gambas, en voeg daar deze saus aan toe. In dat geval mag er best wat meer knoflook dan aangegeven.

Bron
Ergens op Tv gezien, ik denk de BBC, ergens in Italie

ingredienten:

4 tot 6 tomaten
water
peper/zout

halve ui
teentje knoflook

Natuurlijk wil je tomaten met zoveel mogelijk smaak, zoals bv. romano tomaten.

Scroll to Top